St. Petrus en Paulus begraafplaats Ulft

 

† 23 oktober 1973 William John  Schlechter. St. Josef ziekenhuis Doetinchem.

26 oktober 1973 kerkelijke dienst en uitvaart, begraven te Ulft St. Petrus en Paulus begraafplaats

† 17 januari 2015 Jeannette Charlotte Randwijk. St. Anthonis Terborg.

21 januari 2015 begraven te Ulft St. Petrus en Paulus begraafplaats

 


William John Schlechter is overleden op 23 oktober 1973 in het Sint Jozef ziekenhuis, Varsseveldseweg (nu Dr. Huber Noodtstraat) / Slingelaan 1 en is opgebaard in de Kapel van het ziekenhuis te Doetinchem.

1970.^ Ingang ziekenhuis, Doctor Huber Noodtstraat, sniplaan 1. Foto rechts:  1970.Achterkant van het ziekenhuis. RK kapel 

2022. Ingang Graafschap college, Doctor Huber Noodtstraat,  sniplaan 1. 

2022. Achterkant Graafschap college, JF. Kennedystraat. 

Het St. Jozef ziekenhuis te Doetinchem

Begin jaren "20 werd op initiatief van de Doetinchemse pastoor dr. G.A. IJsselmuiden met hulp van Deense religieuze zusters een RK ziekenhuisje met wijkverpleging ingericht in de villa 'Djoekoe Mentjek', gelegen aan het einde van de Varsseveldse-weg. In september 1923 werd dit pand overgedragen aan de de zusters van de Congregatie van St. Jozef te Amersfoort. Dit was het begin van het St. Jozef ziekenhuis. In 1951 werd een Bestuurscommissie ingesteld, die namens de congregatie was belast met de sanering, reorganisatie en uitbreiding van het ziekenhuis. De bestuurlijke taken en bevoegdheden werden opgedragen aan de daartoe opgerichte stichting St. Jozef ziekenhuis Doetinchem, die de inventaris van het ziekenhuis overnam van de congregatie. 

De stichting kocht in 1959 ook het St. Antonia ziekenhuis in Terborg aan, dat werd ingericht als verpleegtehuis voor chronisch zieken. In de periode 1955-1962 kende het St. Jozef ziekenhuis te Doetinchem jaarlijkse bouwactiviteiten, waarvan het zusterhuis 'de Slinge' het sluitstuk vormde. In 1970 werd door een verbouwing de beddencapaciteit belangrijk uitgebreid, onder andere met een speciale kinderafdeling.

Het stichtingsbestuur droeg in het kader van de fusie met het Wilhelmina ziekenhuis met ingang van 1976 haar taken en bevoegdheden, gebouwen en inventaris over aan de stichting Doetinchem ziekenhuizen. Op het terrein van het Wilhelmina ziekenhuis aan de Kruisbergseweg werd in 1987 een begin gemaakt met de bouw van het Slingeland ziekenhuis, dat najaar 1990 gereed kwam en voorjaar 1991 officieel geopend werd.    

Bron: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

 

Jeanette Charlotte Schlechter geboren Randwijk is overleden op 17 januari 2015 in het verpleeg tehuis St. Antonio te Terborg, Industrieweg 115 en is opgebaard te Ulft - Monuta uitvaartcentrum; nijverheidsweg 4.

Verpleeg tehuis St. Antonia Terborg. Foto rechts: Zij - gebouw van het verpleeg tehuis, palliatieve zorg, op de 5e verdieping is Jeanette Charlotte Schlechter geboren Randwijk overleden. Opgebaard en uitvaart Monuta centrum Ulft, begraven te Ulft St. Petrus en Paulus begraafplaats.

Het St. Antonia ziekenhuis te Terborg

Dit verpleegtehuis, voorheen ziekenhuis, was eerder gevestigd aan de Walstraat in Terborg.

Sedert 1958 viel ook de verpleging in het St. Antonia ziekenhuis te Terborg onder de verantwoordelijkheid van de directie van het St. Jozef ziekenhuis. Nadat de stichting St. Jozef ziekenhuis Doetinchem in april 1959 het St. Antonia ziekenhuis van de gelijknamige stichting had aangekocht en de in Terborg werkzame religieuze zusters waren vertrokken, werd dit ziekenhuis ingericht als verpleegtehuis voor chronisch zieken. De Terborgse stichting behield de exploitatie van een kraamcentrum en Kruisgebouw.

In 1968 verhuisde het verpleegtehuis van de Walstraat naar nieuwbouw aan de Industrieweg in Terborg. In het kader van de aanstaande fusie met het Wilhelmina ziekenhuis besloot het bestuur van het St. Jozef ziekenhuis in februari 1975 om de bedrijfseconomische en juridische banden met het St. Antonia verpleegtehuis te verbreken. Met ingang van 1 juli 1975 werd het verpleegtehuis ondergebracht in een nieuwe stichting St. Antonia Verpleeghuis als een zelfstandige instelling, die zich richt op hulpbehoevende ouderen en daartoe een verpleegtehuis exploiteert. Aan de Industrieweg is thans gevestigd het 'Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia'.

Bron: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

William John Schlechter: 26 oktober 1973 kerkelijke dienst en uitvaart, begraven te Ulft St. Petrus en Paulus begraafplaats

De Petrus en Pauluskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Ulft. De kerk is gebouwd in de jaren 1957 tot en met 1959 naar ontwerp van Antonius Vosman. Aangezien de vorige kerk uit 1864 van Pierre Cuypers te klein werd bevonden, werd in 1949 begonnen met de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe kerk. Uiteindelijk werd besloten om de nieuwe kerk naast de oude kerk te bouwen. Op 30 augustus 1959 werd de nieuwe kerk ingewijd en vervolgens de oude afgebroken. De kerk is opgezet als een driebeukige kruisbasiliek. Aan de voorzijde heeft de kerk een brede bakstenen toren. Bij het priesterkoor heeft de kerk een halfronde uitbouw. Aan de binnenzijde heeft de kerk kruisgewelven.

Het orgel is gebouwd door Maarschalkerweerd. Het staat in tweekassen opgesteld op de koortribune. Het orgel werd oorspronkelijk in1897 gebouwd voor de toenmalige door Cuypers gebouwde kerk. In 1959 werd het overgeplaatst naar de huidige kerk. De orgelkas, rechts. Ook plaats voor een koor.

HH Antonius en Petrus en Paulus Ulft | Kerkfotografie Nederland

Ulft, Nederland (Gelderland) – Sint Petrus en Pauluskerk – de Orgelsite | orgelsite.nl

 www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?p=2561070&redir=canonical 

Grafnummer:1574230;  Begraafplaatsnr.: 1291

RK. Begraafplaats HH. Petrus en Paulus te Ulft.

De plek waar nu de begraafplaats is gelegen, heette vroeger de “Kruisberg”. Vermoedelijk heeft hier vroeger een hagelkruis gestaan, zoals er zovele gestaan hebben hier in de regio.

Door de 80-jarige oorlog en de reformatie zijn heel veel hagelkruizen verdwenen. De bedoeling van een hagelkruis was om boze geesten af te weren en het gewas te beschermen tegen vernieling bij hevige regen en hagelslag. In het jaar 1845 werd Ulft tot een zelfstandige “kerkgemeente” verheven en van Gendringen afgescheiden. Dit gebeurde op verzoek van J.H. Nijkamp, pastoor van de gecombineerde R.K. gemeente van Gendringen en Ulft. Als voornaamste reden voerde hij de talrijkheid aan van de bevolking en de uitgestrektheid van de ‘gemeente’. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot pastoor van Ulft. De begraafplaats van Ulft werd reeds in 1832 door aartspriester J. Gerritsen ingezegend.

Het oudste nog aanwezige graf is dat van deken J. H. Nijkamp, pastoor van 1840 tot 1872.In 1931 is door de Gemeente Gendringen een bouwvergunning verleend voor het bouwen van het (nu nog bestaande) knekelhuis. In 1974 is bisschoppelijke toestemming verleend m.b.t. het oprichten van bewaarplaatsen voor urnen met as. Rond het jaar 1980 was uitbreiding noodzakelijk.

Het kerkbestuur ontbrak het aan de nodige geldmiddelen om hierbij het voortouw te nemen. Gemeente en provincie werden bereid gevonden subsidie te verlenen, maar onder stringente voorwaarden o.a. betreffende de inrichting van het kerkhof. Na veel overleg werd de Stichting R.K. begraafplaats Petrus en Paulus opgericht: 20-02-1981.

De daadwerkelijke overdracht van de begraafplaats vond plaats middels akte van overdracht, op 13-09-1983.

Bron:© Stichting Begraafplaats Petrus en Paulus Ulf. Foto:© Maarten Koudijs

https://www.deachterhoek.nl/bezienswaardigheden/petrus-en-pauluskerk-ulft/

Wees paraat. Toegangspoort begraafplaats Het baarhuisje en het hekwerk bij de ingang van de Begraafplaats Petrus en Paulus Ulft staan op de lijst van Gemeentelijke Monumenten.

Het baarhuisje.

Geschiedenis kerk en dorp Ulft.

Eeuwenlang was Ulft een kleine buurtschap bij het dorp Gendringen. Pas met de opkomst van de ijzergieterijen van DRU (1754) en Becking & Bongers (1895) werd Ulft een dorp van enige betekenis. In het begon van de 17e eeuw woonden er in Ulft nog maar 10 gezinnen. De overwegen katholieke bevolking ging ter kerke in het net over de grens gelegen Anholt, of in schuurkerken in Gendringen. 

Met het herstel van de kerkelijke hiërarchie kreeg ook Ulft halverwege de 19e eeuw zijn eigen katholieke kerk, gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus. Deze kerk werd in 1865 ontworpen door de destijds belangrijkste kerkenbouwer, Pierre Cuypers uit Roermond en gebouwd op de plek van de huidige parkeerplaats voor de kerk. Begin 20e eeuw groeide Ulft hard door de bloeiende industrie. De buurtschappen Oer en De Pol werden bij het dorp Ulft gevoegd, Oer kreeg een eigen kerk, maar Ulftse kerk werd te klein. 

In 1949 werd begonnen met het zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe, grotere kerk. Deze werd gevonden in de buurt van de oude kerk. De Deventer kerkenbouwer Antonius Vosman, kreeg van het bisdom de opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen. Het werd een traditionalistisch ontwerp, een drie beukige kruiskerk met een ronde absis als priesterkoor. Tussen 1957 en 1959 werd de kerk gebouwd en in 1960 werd de oude kerk afgebroken. 

Het interieur van de kerk werd in 2011 ingrijpend gewijzigd, omdat de kerk te groot was voor het aantal kerkgangers. De zijbeuken werden afgetimmerd, opdat deze geen deel meer uitmaakten van de kerkzaal. Ze werden ingericht als vergaderzalen en toiletruimten. De kerk is nog altijd gebedsruimte voor de Maria Laetitia parochie Oude IJsselstreek – Doetinchem. 

www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=26&miaet=1&micode=0191&minr=815830&miview=inv2 

ULFT in het NIEUWS tot 1850 (jouwweb.nl)

oudulft. (jouwweb.nl)

Rooms-katholieke Parochie van de H.H. Petrus Paulus en dorp Ulft, 1623-1995
In een verslag uit 1701 over de organisatie van het aartsbisdom Utrecht komt Ulft voor op de lijst van staties. Houdt dit feit in dat er een schuurkerk te Ulft stond? Moeten we de bouw ervan situeren tussen 1701 en 1683, toen de kerstdienst werd gehouden in een particulier huis? In een in 1722 opgesteld document verklaart Joannis van Heel, pastoor te Ulft, dat hij 'bij de 20 jaaren de catholicke gemeent [...] bedient hebbe'. Beide gegevens geven voeding aan het vermoeden, dat de schuurkerk er rond het jaar 1700 al stond. Zekerheid hieromtrent is tot op heden voor zover bekend niet verkregen. Feit is wel dat er in de Berghse administratie in het jaar 1717 sprake is van een 'kerckenhuys tot Ulft'.
A.G. van Dalen gaat er vanuit dat het kerkhuis op het einde van de 17e eeuw in het zeer excentrisch gelegen Ulft is gevestigd en hij geeft als vermoedelijke reden dat het katholieke leven hier het sterkst geconcentreerd was.
Schuurkerken waren sinds de 17e eeuw aan het gezicht onttrokken kerken van niet-toegelaten godsdiensten, en dan met name van rooms katholieken. Qua uiterlijk mocht zo'n kerklokaal in geen enkel opzicht ook maar in de verste verte aan een kerk herinneren; klokken en torens en rondboogvensters, alles zaken waar de protestanten aanstoot aan hadden kunnen nemen, waren streng verboden, en veel meer dan simpele schuren werden het dan ook veelal niet. In de loop van de achttiende eeuw was de overheid veel toleranter geworden. Ook tussen de kerkgenootschappen onderling was er sprake van een groeiende verdraagzaamheid.

De Franse overheersing
De Bataafse omwenteling, 1795, maakte een einde aan de 'heerschende kerk' door een scheiding aan te brengen tussen kerk en staat. Voor de Nederlandse katholieken gloorde de hoop op teruggave van de oude Middeleeuwse kerken. 'In de Franse tijd (1795-1813) ondernam een aantal Gendringse katholieken pogingen om weer greep te krijgen op een deel van de bij de Reformatie aan de gereformeerde leer verloren gegane kerkelijke bezittingen. Zij stelden gemeenschappelijk gebruik van het kerkgebouw voor.' De hervormden wisten zich echter met succes te verzetten en de bestaande toestand bleef gehandhaafd. Waren het dezelfde katholieken uit Gendringen die in het jaar 1813 het huis Oevelgunne aankochten?
Aan dit huis werd een kerk gebouwd, mede dankzij een overheidssubsidie van 9.000 gulden.
Door een 'gouvernements' besluit verviel de kerk van Ulft als parochiekerk; en de kerk van Gendringen werd in 1818 hoofdkerk voor de gehele gemeente. 'Doch zulks verwekte groote tweespalt en onaangenaamheid, ' schrijft de pastoor van Gendringen in het liber memoriale, een parochiaal aantekenboek. In 1822 verkregen de katholieken te Ulft toestemming om een kapel-kerk te bouwen. Er mochten echter geen parochiale diensten in worden gehouden. Het kerkhof van Ulft werd in 1832 door aartspriester J. Gerritsen ingezegend.

De kerkelijke afscheiding van Gendringen
In het jaar 1845 werd Ulft tot een zelfstandige 'kerkgemeente' verheven en van Gendringen afgescheiden. Dit gebeurde op verzoek van J.H. Nijkamp, pastoor der gecombineerde r.k. gemeente van Gendringen en Ulft. Als voornaamste redenen voerde hij de talrijkheid aan van de bevolking en de uitgestrektheid van de 'gemeente'. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot pastoor van Ulft. Onder het parochiale grondgebied vielen naast Ulft de buurtschappen Varsselder, Oer, Pol, 'Debetshoek', Breedenbroek en een gedeelte van Voorst. Gezamenlijk woonden er ruim 1100 r.k. ingezetenen. Het kerkbestuur nam de verplichting op zich om de oude pastorie op eigen kosten te verbouwen.

Het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie

In de grondwet van 1848 werd aan alle kerkgenootschappen volledige vrijheid geschonken. Dit had onder andere tot gevolg dat uiteindelijk in 1853 de bisschoppelijke hiërarchie werd hersteld. Het katholieke leven in Nederland bloeide sterk op. Na zo lang als alleen maar een missiegebied behandeld te zijn geweest, toonden de Nederlandse katholieken met hun herwonnen zelfbewustzijn zich toen bijzonder vroom, plichtsgetrouw en gehoorzaam aan de paus. *  Het nieuw opgerichte aartsbisdom Utrecht leidde met straffe hand. Voor alle beslissingen was goedkeuring vereist van de aartsbisschop. Deze benoemde zowel de pastoor als het kerkbestuur. In het jaar 1854 vond de verheffing plaats van de statie Ulft tot een parochie van de H.H. Petrus en Paulus.  In datzelfde jaar werd de 'gemeente' Dinxperlo-Breedenbroek bij de Petrus en Paulusparochie gevoegd, totdat in 1857 een eigen parochie werd opgericht.  Van het in 1854 opgerichte dekenaat Groenlo werd pastoor Nijkamp de eerste deken.

De bouw van de 'Cuyperskerk'

In het kader van de katholieke emancipatie, het roomse reveil, werden overal in den lande meer en grotere katholieke kerken gebouwd. Kerkgebouwen die een weerspiegeling vormden van de Middeleeuwen. In een bouwstijl waarin de gotiek, de periode van voor de reformatie, een inspiratiebron vormde voor een nieuwe kerkelijke kunst.

En bouwpastoor Nijkamp blies in dezen zijn partijtje mee. Middels een bisschoppelijke machtiging uit het jaar 1859 verkreeg de bekende architect P.J.H. Cuypers de opdracht om een plan voor de bouw van de kerk te vervaardigen. Aartsbisschop J. Zwijsen voegde er in de marge aan toe 'dat wat de begroting betreft men aan de Heeren Architecten geen onbepaald vertrouwen mag schenken [...]

Uit een brief in 1861 verzonden aan de 'Commissaris des Konings' geeft het volgende citaat een mooi beeld van de verandering, die plaatsvond ten opzichte van het oude kerkgebouw: 'Dat het plan bestaat om de nieuwe R.C. Kerk te Ulft te bouwen gedeeltelijk op de plaats waar thans de kerk staat, doch zoodanig, dat het Koor zal komen naar de zijde van de dorpsstraat, terwijl de oude kerk in de lengte langs die straat gebouwd.' *  De kosten van de bouw waren geraamd op 27.987 gulden. *  In het schrijven van aartsbisschop J. Zwijsen was nog sprake van 25.000 gulden! Bij de aanbesteding kwamen, onder het toeziend oog van architect Cuijpers, de te Ulft wonende gebroeders Gerritsen letterlijk als laagste inschrijvers uit de bus. Aan hen werd het werk gegund. De daadwerkelijke bouw begon in 1862 en op 9 oktober 1864 werd de nieuwe kerk ingezegend.

Foto: Cuyperskerk 1864 te Ulft.

De oprichting van een tweede parochie te Ulft

In 1914 is de parochie van de H. Antonius van Padua te Ulft opgericht. Kapelaan J. de Vries die hiermee belast was, werd benoemd tot de eerste pastoor. Aan de raad van Gendringen stelde hij in 1912 voor om de buurtschappen Oer en Pol bij het dorp Ulft te voegen. *  Wat betreft het opheffen van Oer doet er een hardnekkig verhaal de ronde, als zou kapelaan De Vries een 'vooruitziende blik' hebben gehad bij het doen opgaan van de buurtschap Oer in het dorp Ulft. De oude parochie zou hierdoor immers verplicht zijn aan de tweede parochie te Ulft een 'bruidsschat' mee te geven. *  Uit het verslag van 15-10-1912, waarin voor het eerst over de bouw van een tweede kerk werd gesproken, lijken de notulen van het kerkbestuur deze versie tegen te spreken: 'Dat mgr. H.A. van de Wetering aan het bestuur voorstelde daarvoor 30.000 gulden zoude storten, welk voorstel werd goedgekeurd, onder opmerking dat hoe zwaar de last ook was, het de enige en goedkoopste weg was om in de behoefte te voorzien.' In het jaar 1918 werd een nieuwe parochie Varsselder-Veldhunten opgericht.

Op 7 juli 1892 kwamen zes zusters van de “Congregatie der Arme Zusters van het Goddelijke Kind“ uit Amsterdam voor de pas te vormen ”Voorzienigheid van Ulft” naar Ulft toe.

Het voormalige  R.K. klooster annex school (F.B. Deurvorsterstraat 43) is een fors neogotisch gebouw met kapel, opgericht in 1901, mogelijk naar plannen van G. Rosier.

Foto genomen rond 1910, met de oude Cuypers kerk,  het klooster, het armenhuis (links) en het St. Jozef gebouw (rechts).

Ulfts kerk diende als inspiratie bron voor kunstschilder Toorop.

In 1915 maakte Jan Toorop een symbolisch werk van het abscis (priesterkoor) van de Cuypers kerk (Petrus & Paulus) in Ulft. Het hoofd van het Christusfiguur is gestileerd verwerkt boven het altaar en wel op zo’n wijze dat dit religieus en sacrale schouwspel “Uitgestraald” wordt naar de aan schouwer. Omstreeks 1914 logeerde Jan Toorop veelvuldig bij de Familie Deurvorst en bezocht als fervent katholiek dan ook frequent deze prachtige dorpskerk waarvan de voorste banken “gepacht” (gereserveerd) waren door de Deurvorstkerkgangers. Deze Ulfts gotische “Kathedraal” werd in 1959 gesloopt. 

https://jantoorop.com/2014/08/

De bouw van een nieuwe kerk

Reeds in 1949 werd de eerste aanzet gegeven voor de bouw van een nieuwe kerk. Er werd in Ulft behoefte gevoeld aan een nieuwe parochiekerk, omdat de in gebruik zijnde kerk in verband met de groei van de parochie te klein bleek te zijn. Van hogerhand kreeg pastoor Holtslag opdracht uit te kijken naar een geschikte plek. De plannen voor de bouw doorliepen, voor wat betreft de plek, verschillende stadia: via de Voorstsestraat en de Pol keerde de bouwplek terug naar de directe omgeving. Er werd kennelijk gedacht aan het stichten van een nieuwe parochie, want aanvankelijk heette het 'de kwestie van de nieuwe parochie'. Uiteindelijk werd besloten de nieuwe kerk te bouwen achter de pastorie, opzij van de oude bestaande kerk. De kerk werd gebouwd naar het ontwerp van architect A. Vosman en de aannemer was de firma J. Neijenhuis te Arnhem. Plaatselijke onderaannemers waren onder andere W.H. Ebbers voor het loodgieterswerk en W.A. Ratering nam het smidswerk voor zijn rekening.

De Petrus en Pauluskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Ulft. De kerk is gebouwd in de jaren 1957 tot en met 1959 naar ontwerp van Antonius Vosman. Aangezien de vorige kerk uit 1864 van Pierre Cuypers te klein werd bevonden, werd in 1949 begonnen met de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe kerk. Uiteindelijk werd besloten om de nieuwe kerk naast de oude kerk te bouwen. Op 30 augustus 1959 werd de nieuwe kerk ingewijd en vervolgens de oude afgebroken. Om de kerk beter zichtbaar te maken, werd besloten tot afbraak van vijf winkelpanden. Hierdoor ontstond aan de voorzijde van de kerk het huidige kerkplein.

De realisatie van een plein

De gemeente Gendringen besloot de omgeving aan te passen aan de nieuwe kerk en ontwierp het zogenaamde pleinplan. Dit hield de afbraak in van vijf in een rij liggende winkels en van de pastorie en overname van grond om zo ruimte te verkrijgen voor een groot plein voor de nieuwe kerk. Tijdens het pastoraat van pastoor J.A. Vernooy heeft de bouw zijn voltooiing gevonden. De eerste steen werd gelegd op zondag 6 juli 1958. Tegen de tijd dat de kerk in gebruik zou worden genomen, werd de bouwpastoor op 24 juli 1959 door een ernstige beroerte getroffen, welke hij niet meer te boven mocht komen. Pastoor Vernooy overleed op 16 december daaropvolgend. In verband met deze tragische omstandigheden besloot monseigneur B. Alfrink de kerkconsecratie die gepland was op zondag 30 augustus 1959 uit te stellen en de kerk op die dag op eenvoudige wijze te doen inzegenen. De deken van Terborg, F.X.M. van Blaricum verrichtte de plechtigheid op de genoemde datum.

In 1967 werd begonnen met de bouw van een gemeenschapshuis, gelegen aan de Kerkstraat, dat later de naam 'Smeltkroes' kreeg. Het gemeenschapshuis werd op 25 februari 1968 officieus voor het eerst gebruikt door de kleuters die deelnamen aan de Jeugdcarnavalsoptocht. In datzelfde jaar verlieten de zusters het kloostergebouw aan de F.B. Deurvorststraat en namen op vier mei hun intrek in een vleugel van het bejaardencentrum, waarvan de ingang gelegen was aan de Kempermanstraat nummer drie. Na een aanwezigheid van meer dan een eeuw vond de definitieve opheffing van de kloostergemeenschap plaats in 1997. Op 6 april nam tijdens een eucharistieviering de Ulftse bevolking afscheid van de zusters. Na afloop van de dienst werden de zusters uitgeleide gedaan door de harmonie, waarna hen buiten een vendelhulde wachtte.

Stichting RK. begraafplaats Petrus en Paulusparochie

Rond het jaar 1980 was voor het behoud van de r.k. begraafplaats uitbreiding noodzakelijk. Het kerkbestuur ontbrak het aan de nodige geldmiddelen om hierbij het voortouw te nemen. De gemeente en provincie werden bereid gevonden subsidie te verlenen, maar onder stringente voorwaarden, o.a. betreffende de inrichting van het kerkhof. Na veel overleg werd de stichting r.k. begraafplaats geboren. De allereerste bestuursvergadering vond op 3 april 1981 plaats ten huize van de heer E. Bolk.

Gegevens Stichting - Stichting Begraafplaats Petrus en Paulus Ulft (begraafplaatspenp.nl)

Van Akenstichting

De 'Van Akenstichting' werd vernoemd naar A.F. van Aken. Teun van Aken was sinds 1924 tot aan zijn dood voorzitter van de K.A.B. [katholieke arbeidersbeweging], afdeling Ulft. Vanuit deze functie in de vakbeweging bekleedde hij vele bestuursfuncties. Hij was zeer betrokken in het sociale werk van de K.A.B. Als initiatiefnemer van het eerste uur moet de naamgeving dan ook gezien worden als een eerbetoon aan de onverwachts op 26 juli 1962 overleden A.F. van Aken.

Bron: www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=26&miaet=1&micode=0191&minr=815830&miview=inv2

De stichting werd enkele jaren voor aanvang van de daadwerkelijke bouw van het bejaardencentrum in het leven geroepen om het te beheren. Het centrum werd speciaal gebouwd voor de bejaarden uit Ulft, Etten, Breedenbroek en Silvolde. Deze doelstelling van de stichting kwam in 1968 in de knel. Er was weliswaar belangstelling vanuit deze groep, maar onvoldoende bejaarden wensten daadwerkelijk van deze huisvesting gebruik te maken. In april 1967 werd met de bouw van het hele complex begonnen, waarvan het klooster met kapel een onderdeel vormden. De naam 'Debbeshoek' verkreeg op een algemene bestuursvergadering de voorkeur boven twee andere voorstellen. Op 16 mei 1969 werd de 'Debbeshoek' officieel geopend door mevrouw Bloemers, echtgenote van de Commissaris van de Koningin.

Ikat & Djati & Brandal rumah di Belanda. John Schlechter. Doetinchem. E-mailadres: polonia1962@outlook.com

https://sites.google.com/view/williamjohnschlechter