
12 Jaar Rutte: De Aftakeling van Nederland
John Tabé hakt door:
John Tabé, de onbetwiste zeikkoning van de koffietafelpolitiek, heeft wederom zijn oordeel geveld. Dit keer betreft het de twaalf jaar onder premier Rutte. En helaas voor Rutte is zijn oordeel allesbehalve positief.
"Wat is het meest schadelijke van twaalf jaar Rutte?" vraagt Tabé zich hardop af. "Het zijn niet de belastingen, de huizenprijzen, of zelfs de schandalen. Nee, het verlies van vertrouwen in de overheid."
Nederland stond ooit bekend als het land waar burgers op hun overheid vertrouwden. "We waren het Zwitserland van de polder!" roept Tabé, terwijl zijn koekje in zijn koffie valt. "Maar onder Rutte is alles veranderd. De overheid is niet langer een dienstverlener, maar een bureaucratische heerser geworden."
De lijst van schandalen is ondertussen zo lang, dat Tabé ze met een zekere ironie als nationale treurdagwaardig beschouwt: "De toeslagenaffaire, de Groningse gasramp, de stikstofcrisis, de asielcrisis, de woningcrisis… Het is wel alsof we een continue reeks fiasco’s meemaken."
De manier waarop Rutte met deze schandalen omgaat, vindt Tabé onmiskenbaar effectief, maar vooral onverantwoordelijk. "Ontkennen, verdraaien, 'ik heb geen herinnering aan', excuses aanbieden en dan vrolijk doorgaan alsof er niets gebeurd is. 'Een gaaf landje, toch?' Het vereist een flinke dosis schaamteloosheid om zo te handelen."
De gevolgen van dit wanbeleid zijn naar Tabé's mening desastreus. "We hebben nu een generatie die niet eens meer weet hoe vertrouwen in de overheid voelt. Vroeger dachten we dat als je een formulier invulde, er iets goeds mee zou gebeuren. Nu? Je weet al bij voorbaat dat je de dupe zult zijn."
Het vertrouwen herstellen zal volgens Tabé een langdurig proces zijn. "Je kunt vertrouwen niet zomaar terugwinnen met een excuusbrief of beloftes die zo geloofwaardig zijn als nat wc-papier."
Toch is Tabé niet volledig zonder hoop. "Misschien, heel misschien, als we ooit een politicus of partij krijgen die niet als een gladde paling door schandalen glipt, kunnen we het tij keren. Tot die tijd blijf ik terugblikken, bittere koekjes eten en veel koffie drinken."
Met een diepe zucht neemt hij nog een slok koffie. Zijn koekje is inmiddels volledig opgelost. "Net als ons vertrouwen in de overheid," mompelt hij. "Proost."
Maak jouw eigen website met JouwWeb