Beeld Lennart Gäbel

Trumps voorstellen en de rol van de PVV en de VVD
Het beleid dat president Donald Trump voorstelt, getuigt van een beleid gericht op economisch nationalisme en machtspolitiek, met vergaande gevolgen voor Europa en specifiek voor Nederland. Zijn voorstellen om windmolens in de Noordzee te vervangen door Amerikaanse boortorens, invoerrechten te verhogen en Europese producten te weren, duiden op een agressieve strategie om Nederland en Europa economisch afhankelijk te maken van de Verenigde Staten. Daarbij wordt economische samenwerking met andere landen, zoals Mexico, strategisch uitgebuit. Ambitieuze plannen zoals de annexatie van Groenland en Canada als 51e staat van Amerika laten zien hoe Trump geopolitieke invloed wil uitbreiden. Deze voorstellen zijn niet alleen een aanval op Nederlandse en Europese autonomie, maar ook een directe bedreiging voor mondiale vrije handel. Waar Nederland sterk afhankelijk van is.

Een van de meest zorgwekkende aspecten is Trumps gebrek aan vertrouwen in bondgenoten. Het ondermijnt traditionele trans-Atlantische relaties en stimuleert verdeeldheid binnen Europa. Hij zet zwakkere Europese landen (Elon Musk, met veel geld naar Engeland, Reform UK partij en Duitsland AfD, Alternatief voor Duitsland), onder druk om de Nederlandse en Europese eenheid te verstoren, met China en Rusland als mogelijke voorbeelden van hoe machtspolitiek succesvol kan worden ingezet. Door economisch afhankelijkheid te forceren, speelt Trump landen tegen elkaar uit, wat de collectieve weerbaarheid van Nederland en Europa aantast.

Binnen dit kader is het opmerkelijk dat de PVV en de VVD zwijgen. De PVV, die zich profileert met "Nederland voor de Nederlanders", lijkt de bedreiging van Nederlandse economische en politieke soevereiniteit door Amerikaanse dominantie niet serieus te nemen. De partij zwijgt terwijl Trumps beleid ons land dreigt te onderwerpen aan een onevenwichtige afhankelijkheidsrelatie. Ironisch genoeg lijkt de PVV zich kritischer op te stellen tegenover Europese samenwerking dan tegenover een Amerikaanse overheersing.

De VVD, een partij die zichzelf presenteert als voorstander van de vrije markt en economische zelfstandigheid, laat eveneens een kans liggen om kritiek te leveren op Trump. Zijn Amerika first maatregelen druisen in tegen de principes van vrije handel, die de Nederlandse economie decennialang, misschien V.O.C. mentaliteit bij de VVD, hebben versterkt. Het stilzwijgen van de VVD roept de vraag op of de partij multinationals en Amerikaanse economische belangen boven Nederlandse bedrijven, MKB en Europese waarden plaatst.

Beide partijen lijken hun eigen kernwaarden te verloochenen. Dit passieve gedrag is niet slechts huichelachtig, maar ook gevaarlijk.

Het is tijd dat zowel de PVV als de VVD “eigen partij first” hun stilzwijgen doorbreken en het nationale belang boven politieke tactiek plaatsen.

''Mag ik het zo benoemen? Ja.''

 

John Tabé.

 

Terugreis naar Doetinchem >