Vervuilende bedrijven verlaten massaal Nederland. 

John Tabé hakt door:

Ik zie hoe chemische en vervuilende bedrijven massaal Nederland verlaten, niet omdat het hier slecht gaat, maar om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Ze weten dat ze eindelijk afgerekend gaan worden op hun vervuiling. Hun tijd van ongestraft schade aanrichten is voorbij, dus kiezen ze voor de makkelijke weg: wegwezen. Ze kunnen niet zomaar verdwijnen na jarenlang winst maken ten koste van mens en milieu.

Dit is ontduiking. Deze bedrijven hebben winst gemaakt, wetend dat hun vervuiling toekomstige generaties zou schaden. Ze hebben hun afval niet verwerkt, terwijl ze wisten dat wij, de burgers, uiteindelijk de rekening zouden betalen. En nu de regels strenger worden, lopen ze weg. Moreel failliet.

De regel is simpel: maak je winst, ruim dan je eigen rommel op. Geen discussie over ‘banen’ of ‘concurrentie’. Vervuilen = betalen. Schade aanrichten = herstellen. Duurzaam ondernemen is een plicht, geen gunst.

In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, chanteren ze de politiek met dreigementen over banenverlies, alsof ze ooit om werknemers gaven.

Ik wil harde maatregelen: geen belastinggeld meer voor bedrijven die weigeren schoon te produceren, exit-belasting voor bedrijven die weglopen zonder op te ruimen, en bestuurders persoonlijk aansprakelijk voor milieuschade.

Ze hebben jarenlang geprofiteerd van onze infrastructuur, ons belastingstelsel en onze werknemers. Wat kregen wij terug? Vervuilde grond, verontreinigd water en een kapot milieu. Nederland is geen vuilnisbelt voor winstbeluste bedrijven. Wie hier geld verdient, moet hier ook de kosten dragen, of ze nu blijven of vertrekken.

En laten we eerlijk zijn, die bedrijven gebruiken altijd hetzelfde excuus: "Als wij vertrekken, verliezen mensen hun baan." Manipulatie! Ze proberen de politiek onder druk te zetten met valse dreigementen.

*Zeg jij: druppel likker: “Als je huurhuis verlaat, moet je het schoon achterlaten en schade herstellen.”

Wij subsidiëren onze eigen uitbuiting >